Programul CREATIV

◎ Programul CREATIV este definit prin parametrii și caracteristicile serviciilor sociale de dezvoltare a abilităților în vederea integrării sociale, socializării și stării de bine a beneficiarilor. Are rolul de a construi un ecosistem comunitar propice îmbătrânirii active.

◎ Are trei componente:

1. Componentă – dezvoltarea de activități dedicate ocupării și petrecerii active a timpului.

2. Componentă – dezvoltarea de activități în vederea stimularii creativității și însușirii\reactivării unor abilități practice.

3. Componentă – dezvoltarea de activități dedicate comunicării, socializării și întrajutorării.

 
 
 

În programul CREATIV intervine echipa formată din psihoterapeut, lucrătorul în arte combinate și asistentul social. Aceasta echipă de specialițti vor creea împreună programe de recreere și relaxare la nivel individual sau de grup în funcție de aptitudinile, deprinderile și dorințele beneficiarului.

Psihoterapeutul acordă consiliere și consultanță individuală și de grup pentru adaptarea beneficiarului în plan social și familial în vederea îmbunătățirii și prelungirii calității vieții. Și realizează o serie de activități pentru menținerea sau dezvoltarea unor aptitudini de socializare, a unor deprinderi de comunicare sau a unui echilibru psiho-afectiv al beneficiarului.

Lucrătorul prin arte combinate organizează activitatea de terapie prin arte combinate, oferind servicii de stimulare și dezvoltare prin mişcare, artă – pictură, desen, modelaj, muzică, film, joc, promovând şi respectând drepturile beneficiarului dându-i valoare ca individ şi ajutându-l să capete încrederea în sine. Adaptează tehnicile de lucru în funcţie de nevoile beneficiarului, având în vedere aplicarea unor modalităţi de construire a relaţiilor beneficiarului cu mediul de viaţă al acestuia.

 
 
 

◎ Activități de recreere și relaxare:

– Vizionări filme relaxante împreună;
– Aromaterapie;
– Bibliotecă (lectură);
– Petrecem timp împreună, jocuri recreative (remy, table, șah, joc de cărți, altele);
– Concursuri de lectură și poezie, karaoke;
– Meloterapie, audiții muzicale;

◎ La nivel de grup, educație și terapie:

– Discuţii libere – “Hai să ne cunoaştem”.
– Cutia Înțelepciunii.
– Copacul Fricii – Copacul Fericirii.
– Educație pentru sănătate în contextul pandemiei – securizare emoțională, oferindu-le informații de la specialiști, având în vedere expunerea lor la toate știrile de la televizor. În timpul pandemiei de Covid 19, e important să le explicăm pe înţelesul lor ce se întâmplă.
– Stresul. Cum facem faţă situaţiilor stresante.
– Plimbări în aer liber.

◎ Terapie ocupațională, ateliere de ergoterapie:

– Împodobirea brăduților, pentru sărbatorile de iarnă cu ornamente confecționate de beneficiar.
– Sărbătorirea zilelor de naștere împreună.
– Activități de recreere și relaxare.
– Activități lucrative în cadrul clubului.
– Activități gospodărești în aer liber.
– Curățenie în curte și îngrijit florile din interiorul și exteriorul centrului.
– Lucrări in grădină.

◎ Ateliere de pictura, desen si modelaj:

– Pictura și desenul ne ajută să comunicăm folosind un limbaj diferit și personal. Atunci când desenezi sau pictezi intri într-o puternică stare de concetrare, te detașeazi de mediul înconjurător și timpul trece fără să realizezi. Desenul si pictura ne ajută să ne deconectăm de probleme, să ne identificăm sentimentele și îmbunătățește capacitatea de exprimare. Când desenezi și pictezi ai parte de toate modalitățile de distracție de bună calitate: râzi, socializezi, înveți ceva nou, te simți motivat să termini ce ai început, apreciezi natura și simți pasiune, desenul si pictura provoacă bucurie.

– Modelajele practicate de noi sunt: modelajele din plastilină și lut. Joaca cu plastilină și lut stimulează imaginația și chiar capacitatea de rezolvare a problemelor.

– Pictura pe piatră reprezintă un mod de relaxare, destindere, un mod prin care îti poți petrece timpul, dar mai ales de a-ți stimula creativitatea si imaginația.

– Te invit să te joci cu plastilina, lutul, piatra, cu hârtia și culorile, cu creionul și cu pensula. Să fii copil, chiar dacă ești adult. Să te bucuri, pentru tot ce ai creat, să te lași purtat de imaginație acolo unde n-ai mai ajuns!